
Witte asperges met morieljes
Vier de lente op z’n best met dit klassieke aspergegerecht, verrijkt met een vleugje luxe. Zachtgekookte witte asperges worden geserveerd met romige hollandaisesaus, fijngesneden ei, ham en gebakken morieljes – dé lentepaddenstoel bij uitstek. Perfect als feestelijk hoofdgerecht of een elegant seizoensbord. Simpel te maken, groots van smaak.
Ingredienten 4 personen
Asperges
1 kg witte asperges
Snufje zout
1 tl suiker
Klontje roomboter
Garnituur
200 g beenham (plakjes of blokjes)
4 eieren
100 g verse morieljes
of 20 g gedroogde morieljes, geweekt en uitgelekt
Boter om in te bakken
Verse peterselie (optioneel)
Hollandaisesaus (blender-versie)
3 eidooiers
150 g roomboter
1 el citroensap
Snufje zout
Beetje witte peper of cayenne (optioneel)
Bereidingswijze
1. Asperges koken
Schil de asperges zorgvuldig vanaf net onder het kopje.
Snijd een stukje van de onderkant af.
Kook ze in water met zout, suiker en een klontje boter in 10–15 minuten beetgaar.
Laat ze nog even rusten in het warme kookvocht met het vuur uit.
2. Eieren & ham
Kook de eieren hard (9–10 min), laat schrikken, pel en hak fijn.
Snijd de ham in blokjes of reepjes.
3. Morieljes bakken
Reinig de morieljes goed.
Bak ze in een klontje boter 5–7 minuten op middelhoog vuur.
Kruid met wat zout en peper.
4. Hollandaisesaus in de blender
Smelt de boter in een pannetje tot heet, maar niet kokend.
Doe de eidooiers, citroensap en zout in de blender.
Zet de blender aan en giet de hete boter langzaam in een dun straaltje erbij.
De saus wordt vanzelf dik en romig.
Proef en breng op smaak met extra citroensap, zout of een beetje cayenne.
5. Serveren
Verdeel de asperges over de borden.
Lepel de hollandaisesaus erover.
Strooi het ei en de ham er mooi overheen.
Verdeel de gebakken morieljes.
Garneer eventueel met wat peterselie.
