
umami rijstbowl
Een heerlijk aromatisch gerecht met zachte basmati- of jasmijnrijst, geserveerd met een romige saus van kokosmelk en een smaakvolle mix van shiitake, oesterzwammen en nameko. De toevoeging van gember, sojasaus en limoensap zorgt voor een perfecte balans tussen hartig en fris. Simpel, voedzaam en boordevol umami – een echte comfortmaaltijd met een Aziatische twist!
Ingredienten 4 personen
Voor de rijst:
• 300 g basmati- of jasmijnrijst
• 600 ml water
• Snufje zout
Voor de paddenstoelensaus:
• 250 g shiitake
• 150 g oesterzwammen
• 150 g nameko
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 1 sjalotje, fijngehakt
• 1 eetlepel verse gember, geraspt
• 1 eetlepel sojasaus
• 200 ml kokosmelk
• 100 ml groentebouillon
• 1 eetlepel rijstwijn (mirin) of droge sherry
• 1 theelepel sesamolie
• 1 eetlepel limoensap
• Verse koriander of peterselie, ter garnering
• Zout en peper naar smaak
Optioneel:
• Chilivlokken voor extra pit
Bereidingswijze
Rijst koken
Spoel de rijst af onder koud water. Kook in 600 ml water met een snuf zout volgens de instructies op de verpakking. Laat de rijst na het koken nog even stomen met de deksel op de pan.Paddenstoelen voorbereiden
Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snijd de shiitake en oesterzwammen in stukjes en laat de nameko heel.Basis van de saus maken
Verhit de sesamolie in een pan en fruit de sjalot, knoflook en gember tot ze zacht en geurig zijn. Voeg eventueel chilivlokken toe voor extra pit.Saus bereiden
Voeg de gesneden paddenstoelen toe en bak tot ze goudbruin zijn. Blus af met rijstwijn en voeg daarna de sojasaus, kokosmelk en bouillon toe. Laat de saus zachtjes pruttelen zodat de smaken goed mengen. Voeg als laatste de nameko toe en laat nog even mee verwarmen.Serveren
Schep de rijst op borden en verdeel de paddenstoelensaus erover. Garneer met verse koriander of peterselie. Voeg naar smaak extra chilivlokken of gehakte noten toe voor een extra crunch.
