De Rijk Paddestoelen

Romige wilde paddenstoelensoep

/

romige wilde paddenstoelensoep

Geniet van deze heerlijke, romige wilde paddenstoelensoep, boordevol smaak dankzij een verfijnde mix van cantharellen, girolles, kastanjechampignons en eekhoorntjesbrood. Verrijkt met een vleugje truffelolie voor een luxe, aardse toets. Perfect als verwarmend voorgerecht of lichte maaltijd – een ultieme traktatie voor liefhebbers van paddenstoelen!

Facebook
Threads

Ingredienten 4 personen

• 150 g cantharel (girolle)
• 150 g kastanjechampignons, in plakjes
• 50 g gedroogd eekhoorntjesbrood
• 1 sjalot, fijngesnipperd
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 2 el olijfolie of boter
• 1 el bloem (voor binding)
• 750 ml groentebouillon
• 200 ml kookroom (of plantaardige room)
• 1 el sojasaus (optioneel, voor extra umami)
• 1 tl verse tijmblaadjes
• Zout en peper, naar smaak
• Handvol verse peterselie of bieslook, fijngehakt, voor garnering
• Optioneel: scheutje truffelolie en croutons

Bereidingswijze

1. Eekhoorntjesbrood voorbereiden:
Week 50 g gedroogd eekhoorntjesbrood 15 minuten in 200 ml heet water. Bewaar het weekwater en hak het eekhoorntjesbrood fijn.
2. Paddenstoelen schoonmaken:
Veeg 150 g cantharellen en 150 g kastanjechampignons schoon met een borstel of doekje. Snijd grotere paddenstoelen in stukken, laat kleinere heel.
3. Sauteren:
Verhit 2 el olijfolie of boter in een soeppan. Fruit 1 fijngesnipperde sjalot en 2 fijngehakte teentjes knoflook 2-3 minuten. Voeg paddenstoelen en gehakt eekhoorntjesbrood toe en bak 5-7 minuten tot het vocht verdampt is.
4. Binden en bouillon toevoegen:
Strooi 1 el bloem over de paddenstoelen en bak 1 minuut. Voeg het weekwater, 750 ml groentebouillon en 1 tl verse tijmblaadjes toe. Roer goed en breng aan de kook.
5. Koken en pureren:
Voeg 1 el sojasaus (optioneel) toe en laat 10 minuten zachtjes koken. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Houd eventueel wat paddenstoelen apart voor garnering. Roer 200 ml kookroom (of plantaardige room) erdoor en verwarm zonder te koken.
6. Serveren:
Breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in kommen en garneer met een paar druppels truffelolie, verse peterselie of bieslook, en eventueel croutons of gebakken paddenstoelen.

Eet smakelijk!

Scroll to Top