
Oesterzwammen-truffelsoep met Nameko's
Een luxe en romige soep met de diepe, aardse smaken van oesterzwammen en een vleugje truffel. Perfect als voorgerecht of lichte maaltijd.
Ingredienten 4 personen
- 200 g oesterzwammen (gescheurd)
- 1 middelgrote ui (fijngesneden)
- 2 teentjes knoflook (fijngehakt)
- 2 middelgrote aardappelen (geschild, in blokjes)
- 750 ml groentebouillon
- 200 ml room (plantaardig of dierlijk)
- 1 el olijfolie
- 1 tl truffelolie (of naar smaak)
- Peper en zout
Voor de garnering:
- 100 g nameko-paddenstoelen (heel laten)
- 1 el roomboter of olijfolie
- Snufje zout en peper
Optioneel:
- Verse tijm of bieslook
Bereidingswijze
Verhit olijfolie in een soeppan en bak de ui en knoflook glazig (ca. 3 min). Voeg de oesterzwammen toe en bak 5-7 min tot ze goudbruin zijn.
Voeg de aardappelblokjes toe en bak 2 min mee. Schenk de groentebouillon erbij en breng aan de kook. Laat 15-20 min zachtjes pruttelen tot de aardappelen zacht zijn.
Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde massa.
Roer de room erdoor en verwarm kort zonder te laten koken. Breng op smaak met peper en zout. Voeg vlak voor het serveren de truffelolie toe.
Verhit boter of olie in een koekenpan en bak de nameko’s 2-3 min tot ze goudbruin zijn. Breng op smaak met zout en peper.
Schep de soep in kommen, verdeel de gebakken nameko’s erover en garneer met verse tijm of bieslook. Voeg eventueel een extra druppeltje truffelolie toe.
