
Heldere paddenstoelensoep
Een lichte, maar smaakvolle soep boordevol umami! Gemaakt met een mix van shiitake en kastanjechampignons, verse kruiden en een rijke groentebouillon. Perfect als hartverwarmend voorgerecht of lichte maaltijd, geserveerd met knapperig brood of croutons. Simpel, voedzaam en vol van smaak!
Ingredienten 4 personen
• 500 g gemengde paddenstoelen (shiitake, kastanjechampignons)
• 1 ui, fijngesnipperd
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 2 takjes verse tijm (blaadjes afgeritst)
• 1 bosje verse peterselie, fijngehakt
• 1 liter groentebouillon
• 1 el sojasaus
• 2 el olijfolie
• Zout en peper naar smaak
• 1 wortel, in dunne plakjes gesneden
• 1 stengel bleekselderij, in dunne plakjes gesneden
Bereidingswijze
Paddenstoelen voorbereiden:
Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier (niet afspoelen) en snijd ze in stukjes.Basis bereiden:
Verhit olijfolie in een soeppan, fruit de ui glazig en voeg de knoflook, tijm, wortel en bleekselderij toe. Bak kort mee tot de groenten zacht beginnen te worden.Paddenstoelen bakken:
Voeg de paddenstoelen toe en bak ze 5-7 minuten tot ze zacht zijn en hun vocht loslaten. Voeg eventueel sojasaus toe voor extra umami.Bouillon toevoegen:
Schenk de groentebouillon erbij, breng aan de kook en laat de soep 15-20 minuten zachtjes pruttelen zodat de smaken goed intrekken.Afwerking:
Breng op smaak met zout en peper en voeg vlak voor het serveren de verse peterselie toe.Serveren:
Serveer de soep in kommen met knapperig brood of croutons voor extra bite.
