
romige pasta
Een heerlijke, romige pasta boordevol smaak dankzij een mix van gekweekte paddenstoelen, verse kruiden en Parmezaanse kaas. De zijdezachte saus omhult de pasta perfect, terwijl de gebakken paddenstoelen zorgen voor een rijke umami-smaak. Een eenvoudig maar luxe gerecht, perfect voor een doordeweekse avond of een gezellig diner!
Ingredienten 4 personen
• 400 g pasta (bijv. tagliatelle, spaghetti of penne)
• 400 g gemengde gekweekte paddenstoelen (shiitake, oesterzwammen, kastanjechampignons, nameko, beukenzwam)
• 200 ml kookroom
• 1 kleine ui, fijngehakt
• 2 teentjes knoflook, fijngehakt
• 3 takjes verse tijm (blaadjes afgeritst)
• 1 bosje verse peterselie, fijngehakt
• 2 el olijfolie
• 2 el boter
• 50 g geraspte Parmezaanse kaas
• Zout en peper naar smaak
Bereidingswijze
Pasta koken:
Kook de pasta volgens de instructies op de verpakking in ruim gezouten water (met een bouillonblokje). Bewaar een kopje van het kookwater, giet de pasta af en zet apart.Paddenstoelen voorbereiden:
Maak de paddenstoelen schoon met een borsteltje of keukenpapier. Snijd grotere exemplaren in stukjes, zodat ze allemaal ongeveer dezelfde grootte hebben.Paddenstoelen bakken:
Verhit 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan. Bak de paddenstoelen op middelhoog vuur tot ze goudbruin zijn. Voeg tijmblaadjes toe en breng op smaak met zout en peper. Haal de paddenstoelen uit de pan en zet apart.Saus maken:
Gebruik dezelfde pan. Verhit opnieuw 1 eetlepel boter en 1 eetlepel olijfolie. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht en glazig zijn. Voeg de kookroom toe en breng zachtjes aan de kook. Roer de gebakken paddenstoelen door de saus en laat kort meewarmen.Pasta en saus combineren:
Voeg de gekookte pasta toe aan de pan met de saus en meng goed door, zodat de saus de pasta volledig bedekt. Voeg indien nodig een scheutje van het bewaarde kookwater toe om de saus romiger te maken.Afwerking:
Roer de gehakte peterselie door de pasta en breng op smaak met zout en peper. Serveer direct en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas.
